O Nama

Jedriličarski klub Omiš je dugo bio samo želja nekolicine zaljubljenika u vjetar i brodove. Tijekom novije povijesti u više navrata je bilo pokušaja okupljanja istomišljenika pod jedrima, ali se spletom raznih okolnosti na žalost nisu dugo zadržali. Da je bilo više sreće možda bi se i Omiš danas mogao pohvaliti  tradicijom od više desetljaća kao mnogi klubovi u većim dalmatinskim gradovima, a ovako je na nama da tek stvorimo tradiciju.

U osmi mjesec 2014. godine osnovan je jedriličarski klub Omiš u obliku kakvog ga danas poznajemo. Nazvali smo ga po matičnom gradu da se na regatama vidi odakle su takmičari. Prostore kluba čine dva kontejnera i dio ograđenog dvorište, te riva sa pontonom, sve to u krugu „Sportsko-nautičko-ribolovnog društva Omiš“ koje je i suosnivač kluba.  Flota od 5 jedrilica klase Optimist je tu nama na korištenje uglavnom kao donacija starijih i većih klubova sa cijelog Jadrana.   Kao donacija je došla i jedrilica klase 420 koju koristimo za obuku odraslih te starije djece u klubu. Klub se financira isključivo donacijama te uplatama članarine.

Organiziramo školu jedrenja u klasi Optimist, kroz koju je do sad prošlo 20-ak djece. Neki su provali pa uvidjeli da to ipak nije za njih, neki su tu samo preko ljeta, a neki su tijekom cijele godine redovni na treninzima. I po buri i po jugu u omiškom akvatoriju se daju vidjet naša jedra kako marljivo treniraju. Djeca su redovita i na regatama od Šibenika, Primoštena, Trogira, Splita, Hvara, Rabca, te se na našim Facebook stranicama daju vidjeti rezultati na svakoj od njih.

Između dva rata u Dalmaciji je izlazila novina imena „Novo doba“. U jedno članku iz 1927. spominje se da je u Omišu osnovan Pomorski sportski klub „Gusarin“ o kojem novinar kaže:

„Neka mu život bude protkan podvigama i uspjesima, a javnost neka ga uvijek sa simpatijama pratila“.

Nadamo se da će dobre želje iz prošlog stoljeća nadvladati vremenske barijere i posuti srećom i dugim životom i naš klub, te da će što više djece proći kroz njegovu školu. Time će se  djeca kompletirati kao osobe i tim mornarskim vještinama. Moći će se podičiti da su pravi dalmatinci koji znaju puno o prekrasnom moru koje oplakuje obale našeg Omiša.

kako da nas